57

Středník: Strom hněvu, či strom lásky?

Otázka: Co dnes uděláš pro zahradu svého života?


Téma: Z Bible je nám známý strom poznání, z buddhismu známe strom probuzení. Ale strom hněvu? Na takový strom nabízí velmi zajímavý pohled básník a mystik William Blake.
 
Nápověda:
Jedovatý strom? Strom hněvu, co roste nocí i dnem? Strom zla, lásky nebo radosti? Člověk jako strom na zahradě? Strom života?
Jaký je Tvůj strom Tvého života? Podle ovoce poznáte strom.
Zalévejte strom tím pozitivním a dobrým: sadařské umění!
 
Reflexe:
Mám tu výhodu, že mám relativně hodně velkou zahradu kolem domu a bez váhání už bych tu zahradu mohl nazvat zahradou mého života – a to ještě občas pomáhám i na zahradě mého invalidního souseda a beru si za to trávu a seno pro moje králíky a občas i nějaké suché dřevo. Na těch zahradách už jsem se hodně nadřel, ale odměnou mi vždycky byl pohled na kus zachované přírody, na květy a poletující včely a ptactvo.
Ale o téhle zahradě ta otázka není. Když bych pokračoval v analogii, tak údržba těch dvou zahrad už mi při ubývajících silách začíná váznout a pohled na ty zahrady začíná být tím, co už volá, jak se říká, po nějaké pomstě.
Bohužel dnešní mládež včetně té mojí si přírody v poslední době přestávala vážit a zřejmě teprve Green deal je může přimět k tomu, aby se k přírodě začala chovat trošku vstřícněji, pokud se té hrozící katastrofě dá ještě nějak předejít… Ale to určitě nebude snadné.
Ani to však není o zahradě, či spíš stromu mého života. Jedno je jisté, že žádný strom neroste až do nebe, a to platí i o stromech našich životů. Ale je fakt, že díky záznamovým technikám občas z těch stromů něco zbude i po jejich fyzické smrti.
Může to ale být i tak, že zahrada našeho života kolem může být docela zpustlá, ale koruna stromů dosáhne až do záznamové pseudověčnosti.
Skončím opět všeobecně myšlenkou, že každý člověk se stará, aby jeho zahrada nebyla zarostlá jen samým trním, někdo víc a někdo méně, a každý má nějakou snahu, aby se jeho korunka alespoň někde na pseudověčnosti objevila a uchytila.
Pavel O., 25. 3. 2022

 

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství