53

Středník: Kdo jsou tvoji nepřátelé?

Otázka: jak dnes pozdravíš svého přítele?


Téma: Asi každý má někoho, koho má rád, a ví také, koho rád příliš nemá. Kdo jsou tvoji nepřátelé, a proč? Existuje možnost nemít nepřátele?
 
Nápověda: Svíce přátelství.  Nepřítel je škodič. Maorové – zabít a sníst. Eskymáci – sníst jenom játra. Ašangové – zabít jen jednoho a uvařit a sníst srdce. Ježíš – milovat. Buddha – prozařovat láskou. BBC – žít s nepřítelem? – zajímavé pokusy: objevit člověka v tom druhém. Jací jsme? Jsme schopní vidět svět tak či tak. Kolik je nepřátel? Kmen Navaho – byl jsem na konci vod, byl jsem na konci hor, byl jsem na konci nebe. ale nenašel jsem nikoho, kdo by nebyl mým přítelem. Ve společenství nemá být nikdo nepřítelem.
 
Reflexe: Spíš jsem čekal otázku, jak pozdravím svého nepřítele? S přáteli se totiž zdravím rád a normálně. S nepřáteli je to větší problém. V křesťanství je na to dobrý, ale i špatný návod. Píše se tam předně: Miluj bližního svého jako sebe samého. Z toho jistě plyne, že i k nepřátelům se máme chovat slušně. To rozvinutí už je možná spíš buddhistické, když Ti někdo ukradne kabát, přidej mu i košili anebo když Tě někdo chce zabít nebo zastřelit, tak ho to klidně nech udělat.
Tak jak s tím pozdravem? Řekl bych mu to nejobyčejnější: Dobrý den. A myslel bych si: „kéž by ses dokázal změnit a polepšit“. A kdybych byl hodně dobrý křesťan, zkusil bych mu nabídnout pomoc slovy. A kdyby mi bylo jasné, proč jsme nepřátelé, zkusil bych se mu omluvit a polepšit se sám. Asi než někoho potkáme a víme, že ho můžeme potkat, máme už mít dopředu rozmyšleno, co mu povíme nebo provedeme.
Pavel O., 28. 2. 2022

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství