31

Středník: Zápas s pomíjivostí, vědomí věčnosti

Otázka: Jak vkládáš věčnost k své pomíjivosti?


Máme přece možnost věčnost pozorovat na bezmračné hvězdné obloze anebo ještě lépe ze záběrů takových dalekohledů, jako byl Hubbleův dalekohled kroužící kolem naší Země. To je bezpochyby vzhledem k průměrným délkám lidského života pro nás Věčnost s velkým V. Ale i tam se ptáme, jak to s tou věčností kosmu je a bude a fyzikové se ve svých hypotézách minimálně různí a spíš v nich zatím bezradně tápou. My zatím nejsme schopni porovnávat tu kosmickou věčnost s tou naší, ale snahy o to jistě a stále jsou a budou.
Pokud jde o naši věčnost, tak i my jednu nebo dvě takové jisté věčnosti máme, a pak je tu i ta třetí, už s rozměrem spíše sci-fi.
Tu první nám zaručuje už i kniha knih, kde je psáno „prach jsi a v prach se obrátíš“, máme tedy jistotu, že náš popel smíšený s prachem tu na věky v té či oné podobě zůstane a kdo nechce riskovat jenom prach, nechá se uložit do Země v rakvi a bude tak mít jistotu, že jeho kosti anebo z nich rozdrcený prach přežije i konec naší Země a kolaps našeho Slunce.
A nakonec nechávám tu třetí zatím stále sci-fi možnost, která se v různých scénářích opakuje od dob, kdy se lidé prvně začali tázat, co že to mají ve dne i v nocích nad sebou nad svými hlavami a mění se pouze scénáře o vzkříšení mrtvých až přijde život po životě...
A je jenom na nás, s kterou z těch nabízených věčností se sami budeme ztotožňovat.
P. S.: Když už jsem zmínil to sci-fi, je ještě jedna verze, že někdo vymyslí novou Noemovu archu, zamrazí v ní genetické zárodky a vyšle je automaticky řízenou raketou na vytipovanou planetu v jiné sluneční soustavě a tam je za několik let nebo stovek let vysadí...
Pavel O., 23. 5. 2021

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství