24

Středník: Trialog s Bohem

Otázka: Může být Bůh tvým mrtvým koněm?


Moje odpověď zní, že mne mrtvý kůň až zas tolik netrápí, ale z hlediska filozofických hypotéz o Bohu být Bůh mrtvým koněm být může. Těch hypotéz je víc a jedna z nich je i ta, že Bůh se svým dílem zcela vyčerpal a je mrtev. Ale stále žijí i další hypotézy.
Bůh tedy pro mne, a předpokládám i pro někoho dalšího, zůstává hypotézou, ale to dílo, které je kolem nás a které si žádá svého Tvůrce je tu stále s námi, i když zatím neobjasněno a ani Tvůrce se k nám nijak zvlášť nehlásí. Podle svědectví ho viděl nebo jen slyšel naposledy svatý Pavel někde u Damašku a od té doby, pokud mám dobré informace, Boha nikdo neviděl ani neslyšel – pokud nelhal.
Zajímavější je ta debata o trialogu s naším hypotetickým Tvůrcem – Bohem, kdy si ho bereme jako někoho, kdo by nám mohl poradit nebo radit anebo i za nás rozhodovat a kdy se každý z nás stává téměř svatou trojicí sestavenou tentokrát z našeho ego, alter ego a soudce, který nás má nás samé rozsoudit.
Pokud jde o ten trialog, tak já tam za třetího spíše než Boha samotného beru mého anděla strážného často personifikovaného do některého z mých rodičů a kterému možná nejen já vděčím za to, že jsem zatím ze všech protivenství s naším světem spjatých bez větší úhony prošel.
Pavel O., 20. 4. 2021

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství