61

Středník: Čekání na opravdový život

Otázka: Který okamžik z dnešního dne prožijete naplno?


Téma: „Máš možnost výběru,“ řekl Bůh Mojžíšovi, „život nebo smrt. Vyvol si život.“ Den po dni, měsíc po měsíci, rok po roku – tak plynou naše životy. Buďme jako Mojžíš, volme život, a to život opravdový.
 
Nápověda: Smyslem života je, abych rozvíjel svoje schopnosti atd. Máme se začleňovat do společnosti. Chceme žít dobře a šťastně. Někdy jsme ale zahlcení a také nespokojeni. Život nikdy není jen podle našich představ. Čekáme na něco lepšího, až něco skončí nebo začne.
Jsme stále v očekávání. Čas si stále plyne. Dočkáme se? Po duchovní stránce můžeme čekat také. Esence spirituality je ale esence prožití přítomnosti.
Prožitek okamžiku je to, na čem stojí náš život. Není třeba čekat na to, až začne opravdový život.
 
Reflexe:
Co jest okamžik z dnešního dne? Mělo by se možná jednat o to, kterou minutu, půlhodinu, hodinu atd. jsem dnes prožil naplno (jestli se to tak dá nazvat) a co to pro koho znamená.
Asi nejsem ten, kdo by si dělal nějaké spirituální nebo jogínské, budhistické anebo modlitební chvilky. Buď pracuji tělesně (většinou doma něco spravuji, uklízím, zahradničím, včelařím, králíkařím a jím) nebo poloduševně (nakupuji v marketu nebo něco klepu do klávesnice a musím u toho systematicky myslet) nebo jenom relaxuji a cosi konzumuji z novin, z časopisu, z knihy, z TV, z fb, nebo z webu, a tak jde můj život pěkně dokola, pokud ho něco vážněji nenaruší, pak se stereotyp změní, což většina lidí nijak pozitivně neprožívá, ale takové případy být mohou.
Pokud jde všechno stereotypem, pak mohu říct, že naplno prožívám, ať je to, co je to, ale zrovna mne to baví. To je podle mne ta nejjednodušší definice čehosi naplno prožitého. A jistěže každého může zrovna bavit v určitém okamžiku něco úplně jiného. A jako příklad mohu uvést, že mne baví zapřemýšlet nad středníkovou otázkou.
Pavel O., 2. 5. 2022

 

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství