54

Středník: Nastává inflace člověka.

Otázka: Jak se dnes zpomalíš?


Téma: Média běžně hovoří o otázkách finanční inflace. O inflaci hodnot a člověka se již hovoří méně. Jakou cenu platíme za civilizovaný a kulturní život?
 
Nápověda: Inflace člověka či lidstva? Ekonomická inflace – různá. Vztahuje se to jako na lidstvo. Inflace v poválečném Německu – opakovaně tisk bankovek s vyššími hodnotami. Inflace hudby, hodnota hudby: Bývala složitá cesta za hudbou, dnes je to na pár kliků. Změnilo to hodnotu hudby? Inflace všeho. V minulosti – rozdíly za století, dnes – rozdíly za generaci.
Inflace duchovních hodnot? Kdo jsem v esenci svého bytí? Jak dlouho bude trvat, než zjistíme, že peníze nejdou jíst. Kdybych měl několik minut nazbyt, šel bych docela pomaličku ke studánce. (Exupery)
 
Reflexe: Zpomalit se kdykoli a kdekoli už pro mne v mém věku není problém, i když někdy bych se asi potřeboval zpomalit u počítače a nebo u televize. Zajímavější je tu ale dotaz na všeobecnou inflaci. Nedávno běžel v ČT seriál Babylon Berlín s jistou inflací společenské morálky a se zárodky chování lidí, které později vedly k 2. světové válce. A mně to připadá, že dnes sleduji cosi podobného s názvem Babylon Evropa.
Pavel O., 28. 2. 2022

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství