34

Středník: Pravda skrytá za zrcadlem.

Otázka: Co vidíš za zrcadlem?


Pohled do zrcadla pro běžného smrtelníka nebývá ve většině případů příliš povzbuzující a jistě se to mění i se stářím. Zrcadla totiž nelžou a vidí nás takové, jací skutečně jsme (nanejvýše zkreslují). A v zrcadle jsme virtuálně za zrcadlem, tedy první jednoduchá odpověď je, že tam vidíme sami sebe.
Další otázkou je, jak vidíme svět kolem nás je věc nás samých. Odpověď je složitá jen zdánlivě a občas se vykládá i tak, že svět jsou jen obrazy, které vidíme skrze naše oči. Svět vypadá tak, jak jej vidíme, lišit se můžeme jen v tom, jak pojmenováváme to, co vidíme. Jinak bude to, co vidí, nazývat Čech a jinak Angličan a bez překladového slovníku si nebudou rozumět.
Naše oči a mozek dokáží velmi přesně zobrazit to, co vidíme, i když v oku je čočka, a tak obraz na sítnici v oku je vzhůru nohama. Mozek to dokáže obrátit, různým tvarům pak přiřazuje prostřednictvím sluchu jejich názvy a výsledky si ukládá do paměti. Nějak podobně vidí (pracují) i fotoaparáty, tablety, mobily atd.
Podle některých názorů každý člověk vidí nějak jinak a něco úplně jiného a jen díky tomu, že si o tom s někým může povídat nebo se od něho učit, rozlišujeme tvary a třeba barvy stejně. To si nemyslím: jsme si všichni (lidé) geneticky podobní jako vejce vejci, a tak i to, co vidíme, bude téměř jedno a to samé – a to, co vidí dva různí lidé, se od sebe může lišit asi tak, jako fotografie ze dvou různých fotoaparátů. Trochu jinak ale budou vidět svět ptáci, třeba slepice, a další živočichové, kteří mají oči jinak posazené a budou vidět spíš jako fotoaparáty s tzv. rybím okem.
Pokud by byla řeč o tom, co v zrcadle vůbec dokážeme vidět, je to dáno tím, na jaké frekvence elektromagnetických vln jsou naše oči citlivé. Tuto oblast nazýváme viditelným světlem. Vidíme tedy všechno, čím svět kolem nás na naše oči v tomto oboru elektromagnetického spektra září.
Zbývá mi odpovědět na to, zda se umíme dívat skrz obraz v zrcadle. Fyzikálně se skrz obraz v zrcadle dívat nelze. Zrcadlo pouze odráží světelné paprsky, které na něj dopadají a odražené paprsky nám vrací do očí. A pokud je zrcadlo kvalitní, odráží se až 96 % světla, které na něj dopadlo, zbytek zmizí v tepelných ztrátách a ve viditelném spektru neprojde nic
Co bych mohl odpovědět, pokud bych se oprostil od fyzické podstaty vidění našich očí? Nic mne nenapadá, ale rád si přečtu, co tam viděl někdo další…
Otázka by možná mohla být položena jinak: co vidíte za „obrazy“, které Vám zprostředkují Vaše oči?
Pavel O., 6. 7. 2021

 

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství