12

Středník: Zdroj jistoty v nejistém světě

Otázka: Pro koho jsi jistotou ty?


Úvodem k tématu byl verš z Matouše 16,3 o Petrově vyznání v Cesareji Filipově. Jak to v bibli bývá, jména jsou někdy nejednoznačná a průběžně upravovaná. Tak v témže evangeliu 4,3 se objevuje rybář Šimon řečený už tehdy Petr, když je známo, že hebrejské slovo petra znamená skálu. Ve verších 16,3 Ježíšův učedník Šimon Petr prohlašuje Ježíše za Mesiáše a Ježíš Šimona Jonášova (asi po otci?) jmenuje Petrem (skálou) a v řeči pokračuje, že na té skále zbuduje svoji církev a Petra již tehdy jmenuje svým nástupcem na zemi…

Skála je tedy něco pevného ve srovnání s pískem, je něčím, na čem se dá vybudovat něco pevného a trvalého.

K tomu byl složena hezká písnička určena hlavně pro děcka, protože se při ní znázorňuje padající déšť. Nejspíš ji znáte také, je o tom, jak muž hloupý stavěl dům svůj na písku a voda mu ho vzala, ale muž moudrý stavěl dům svůj na skále a ten vodě odolal a píseň končí radou, kterou jsem už skoro pozapomněl. Stav na skále dům svého života, skála věky překoná.

Jestli se dá hebrejské slovo přeložit jako kámen, to nevím, ale je to i možné. Pak je tu také úhelný kámen, vazník, který uzavírá a drží klenbu. I tak se dá význam jména Petr překládat a vysvětlovat.

A teď k těm jistotám obecně. Podle mne žijeme ve světě, který žádné velké jistoty neposkytuje. Snad jsou nějaké jistoty v čase od A do času B a my to víme a jsme v takovém světě zvyklí žít a nějak se s naší životní cestou den po dni vyrovnávat.

Každý z nás musí být v první řadě jistotou sám pro sebe, a teprve jestli se takovou jistotou cítí být a je, tak se může stávat jistotou pro někoho dalšího.

Paradoxně se pro nás největší jistotou stávají ti, kteří už mezi námi nejsou ale zapsali se nám do našich nejprve papírových a v některých případech i do kamenných pamětí.

A tak žijeme v našich nejistých jistotách a opíráme se kromě materiálních jistot, které máme, i o nejisté jistoty víceméně imaginární.

Pavel O., 23. 2. 2021

 

Logo
© 2009 - 2016 Obec širšího společenství